Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Ostrów Wielkopolski

Oprócz wyjątkowych walorów smakowych są też niesamowitym źródłem witamin. Mowa o egzotycznych grzybach, produktach wiodących tegorocznego Festiwalu Smaków. Targi po raz siódmy organizuje Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie wraz z Powiatem Ostrowskim.  

zdjecie

Grzyby SHII-TAKE i ERYNGII stanowić będą  podstawę dla wielu dań, a charakterystyczny zapach ucieszy grzybowych koneserów. To produkt o wielu walorach smakowych a przede wszystkim własnościach zdrowotnych, słynie ze swoich właściwości leczniczych: wzmacniają układ odpornościowy dzięki specjalnej kombinacji przeciwutleniaczy, posiadają właściwości przeciwnowotworowe, m.in. dzięki zawartym w nich polisacharydom. Grzyby shitake uważane są za naturalne źródło interferonu, białka wywołującego reakcję odpornościową na choroby wirusowe i raka. Opinie te podparte są wieloma badaniami naukowymi. Ich producentem na skalę międzynarodową jest firma Biadała Mushroom z Rąbczyna.

zdjecie

Dzięki ich pomysłowi i pracowitości produkt ten pojawił się w naszym rejonie i cieszy się coraz większym zainteresowaniem klientów. Ich produkt uzyskał także, bardzo wymagający w obostrzeniach, statut produktu BIO. Partnerem Festiwalu jest również firma WAZA, zajmująca się zdobieniem szkła i porcelany z Wysocka Małego.

W festiwalu wezmą udział restauracje i firmy związane z gastronomią z naszego regionu. Oprócz prezentacji potraw i stoisk wystawionych ocenę profesjonalnej komisji konkursowej, odbędą się pokazy kulinarne: barmańskie, cukiernicze- produkcja lodów rzemieślniczych.

Festiwal Smaków odbędzie się w sobotę, 30 marca, w hali sportowej Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim. Impreza jest podzielona na dwie części. Od 10.00 do 12.00 odbędzie się spotkanie branżowe, ocena stoisk przez jury. Natomiast od godz. 12.00 do 14.00 zwiedzający będą mogli obejrzeć stoiska oraz spróbować potraw. Zaproszenia są rozprowadzane przez restauracje biorące udział w imprezie.

Dodał(a): Zuzanna Jerzyk
Odwiedzin: 28
dsc_1056.jpg dsc_1058.jpg dsc_1060.jpg dsc_1064.jpg dsc_1076.jpg dsc_1087.jpg