Dnia 10 grudnia 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wlkp., uczęszczający do pierwszej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w regionalnym konkursie „Na wigilijnym stole 2023”, który odbył się w Pałacu w Szreniawie i miał na celu promocję przygotowywania oraz podawania tradycyjnych w Polsce potraw i wypieków wigilijnych.
W skład kapituły konkursowej wchodzili: krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni, produktów lokalnych i tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki oraz mediów, w tym dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka, a także Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski”.
Dla kategorii PIERNIKI została powołana niezależna kilkuosobowa Kapituła Dziecięca, która przyznawała „Piernikowe serduszka”. Oceniane i punktowane były m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne oraz zdrowotne zgłaszanych potraw. Dodatkowe punkty można było uzyskać za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia. Została również powołana jedna wspólna Kategoria specjalna: Szkoły gastronomiczne. Potrawy i wypieki uczniów ZSU zostały bardzo wysoko ocenione, przyznano:
Annie Derwich GRAND PRIX za „Śledzia z leśną nutą” (nagroda pieniężna)
Annie Kruszyk I MIEJSCE oraz II MIEJSCE w kategorii specjalnej: szkoły gastronomiczne za „Rarytasa piernikowego”
Michałowi Kasprzykowi II MIEJSCE za „Kremowy przysmak rybny z groszkiem ptysiowym i faworkiem z karpia”
Marcelowi Kałańdziakowi WYRÓŻNIENIE za „Krokiety z mchem”
Karinie Klimas WYRÓŻNIENIE za „Piernikowca”
Annie Wawrzyniak WYRÓŻNIENIE oraz BRĄZOWE SERDUSZKO za „Pierniczki z witrażem”
Uczniowie otrzymali również dyplomy i nagrody rzeczowe.
Organizatorem Konkursu był Instytut Dokumentacji Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się przy współpracy między innymi: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego.
Janusz Grzesiak