Dnia 10 grudnia 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wlkp., uczęszczający do pierwszej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w regionalnym konkursie „Na wigilijnym stole 2023”, który odbył się w Pałacu w Szreniawie i miał na celu promocję przygotowywania oraz podawania tradycyjnych w Polsce potraw i wypieków wigilijnych.

* laureaci konkursu

W skład kapituły konkursowej wchodzili: krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni, produktów lokalnych i tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki oraz mediów, w tym dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka, a także Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski”.

* Szreniawa Jury 2023 (2)

Dla kategorii PIERNIKI została powołana niezależna kilkuosobowa Kapituła Dziecięca, która przyznawała „Piernikowe serduszka”. Oceniane i punktowane były m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne oraz zdrowotne zgłaszanych potraw. Dodatkowe punkty można było uzyskać za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia. Została również powołana jedna wspólna Kategoria specjalna: Szkoły gastronomiczne. Potrawy i wypieki uczniów ZSU zostały bardzo wysoko ocenione, przyznano:

Annie Derwich GRAND PRIX za  „Śledzia z leśną nutą” (nagroda pieniężna)

Annie Kruszyk I MIEJSCE oraz II MIEJSCE w kategorii specjalnej: szkoły gastronomiczne za „Rarytasa piernikowego”

Michałowi Kasprzykowi II MIEJSCE za „Kremowy przysmak rybny z groszkiem ptysiowym i faworkiem z karpia”

Marcelowi Kałańdziakowi WYRÓŻNIENIE za „Krokiety z mchem”

Karinie Klimas WYRÓŻNIENIE za „Piernikowca”

Annie Wawrzyniak WYRÓŻNIENIE oraz BRĄZOWE SERDUSZKO za „Pierniczki z witrażem”

Uczniowie otrzymali również dyplomy i nagrody rzeczowe.

Organizatorem Konkursu był Instytut Dokumentacji Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się przy współpracy między innymi: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego.

 

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 58
laureaci konkursu.jpg wręczenie dyplomów i nagród.jpg Szreniawa Jury 2023 (2).jpg krokiety.jpg śledź2.jpg krem z karpia.jpg faworki z karpia.jpg rarytas piernikowy.jpg śledź.jpg piernkowiec.jpg krokiet.jpg