Od wielu lat z różnych źródeł można usłyszeć, że dieta niskotłuszczowa jest jedynym sposobem na utratę zbędnej masy ciała, kontrolowanie cholesterolu i zapobieganie problemom zdrowotnym. Jednak rodzaj spożywanego tłuszczu jest ważniejszy niż jego ilość – oznacza to, że wcale nie musimy znacząco ograniczać spożywanych tłuszczy, a po prostu wybierać odpowiednie źródła. Niezdrowe tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko niektórych chorób, podczas gdy zdrowe tłuszcze chronią układ sercowo-naczyniowy i sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu.
Zdrowe i niezdrowe tłuszcze w naszej diecie
Istnieją cztery rodzaje tłuszczów występujących w produktach roślinnych i zwierzęcych: jednonienasycone, wielonienasycone, nasycone i tłuszcze trans. Wbrew temu, co często można usłyszeć, nie wszystkie tłuszcze są wrogami w walce o idealną sylwetkę. I chociaż wszystkie tłuszcze zawierają 9 kalorii na 1 gram, niektóre mogą mieć bardzo różny wpływ na zdrowie i masę ciała. Niezdrowe tłuszcze, takie jak np. tłuszcze trans, mają jednak bardzo negatywny wpływ na organizm. Tłuszcze nienasycone są uważane za zdrowe i powinny być częścią zdrowej diety. Spożywanie pokarmów bogatych w jedno- i wielonienasycone tłuszcze może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ponadto tłuszcze te pomagają normalizować poziom insuliny i glukozy we krwi. Źródła tłuszczów jednonienasyconych obejmują orzechy (migdały, orzeszki ziemne, makadamia, orzechy laskowe, pekan, orzechy nerkowca), awokado i oliwki. Źródła tłuszczów wielonienasyconych to: tłuste ryby, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, sezam, dynia i len. Utrzymanie diety z odpowiednim balansem tłuszczy nie jest łatwe, dlatego warto wybrać w tym celu catering dietetyczny Ostrów Wielkopolski.
Jakie tłuszcze mogą stać się szkodliwe dla organizmu?
Zdrowe tłuszcze dla organizmu mogą stać się szkodliwe, jeśli zostaną uszkodzone pod wpływem ciepła, światła lub tlenu. Olej, który zawiera dużo tłuszczów wielonienasyconych (jak np. olej lniany) należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu (nigdy w lodówce) oraz w nieprzezroczystej butelce. Gotowanie żywności na dużym ogniu przy użyciu olejów roślinnych zawierających jedno- lub wielonienasycone tłuszcze również może je uszkodzić. Szkodliwe dla organizmu są również tłuszcze trans. Tłuszcze trans powstają, gdy cząsteczki tłuszczu deformują się w procesie zwanym uwodornieniem. Podczas tego procesu olej roślinny (na przykład) jest podgrzewany i łączony z wodorem w stanie gazowym. Częściowo uwodorniony olej roślinny staje się bardziej stabilny i nie psuje się dłużej, co jest bardzo korzystne dla producentów i bardzo niekorzystne dla zdrowia. Tłuszcze trans podnoszą poziom cholesterolu LDL („złego”) i obniżają poziom cholesterolu HDL („dobrego”), co zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy. Tłuszcze trans można znaleźć przede wszystkim w wypiekach (herbatniki, krakersy, ciasta, babeczki), pakowane przekąski (popcorn do mikrofalówki, chipsy, cukierki), tłuszcze (margaryna, pasta warzywna) i potrawy smażone w głębokim tłuszczu (frytki, nuggetsy z kurczaka, panierowane ryby).