Indie mogą pochwalić się tak dużą ilością mieszanek przypraw, że trudno zorientować się, która do czego pasuje w kuchni. Do czego więc pasuje mieszanka przypraw Bombay Masala. Jaki ona ma profil smakowy, co wchodzi w jej skład i dla jakiego rejonu Indii jest ona typowa? Na te i inne pytania odpowiedź można znaleźć poniżej.
Bombay Masala – skład i zastosowanie
Aby dobrze zrozumieć czym właściwie jest Bombay Masala należy wyjaśnić nazwę tej mieszanki. Pierwsze słowo naturalnie pochodzi od miasta Bombay, a sama mieszanka ma przez to powiązania z kuchnią wedyjską. Masala to z kolei używane w Indiach słowo jako określenie właśnie mieszanki. Bombay Masala to więc mieszanka z Bombaju. Zawiera ona paprykę słodką, cebulę w proszku, granulowany czosnek, korzenność zapewnia między innymi imbir, cynamon czy też kardamon, a ostrości dodaje pieprz i pieprz cayenne. Ponadto w tej mieszance znajdziemy goździki, sezam, sól, kozieradkę, słonecznik, kolendrę oraz gałkę muszkatołową. Więcej o Bombay Masala można dowiedzeić się na przykład dzięki portalowi https://szczyptaorientu.pl/oferta/przyprawy/bombaj-masala/.
Na terenie Indii oprócz świetnych przypraw można znaleźć również inną ciekawą rzecz. Jest nią klitoria ternateńska, czyli roślina, z której kwiatów można zaparzyć tak zwaną niebieską herbatę. W praktyce jest to Butterfly Pea Tea, które zwolenników zdobyło przez swój niecodzienny jak na herbatę kształt. Sporo o tej herbacie można znaleźć na blogu https://szczyptaorientu.pl/oferta/przyprawy/bombaj-masala/ czy też http://fit4u.com.pl/.