Po prawie roku pracy i przygotowań już jest... Księga smaków powiatu ostrowskiego. 288 stron albumowego przewodnika po kulinarnych smakołykach naszego powiatu, w zdecydowanej większości autorstwa pań z Kół Gospodyń Wiejskich. I to one jako pierwsze oraz ci, którzy podzielili się swoimi przepisami, otrzymali pierwsze egzemplarze tej wyjątkowej książki kucharskiej.
Starosta Ostrowski często bywając na różnych uroczystościach w powiecie, miewał okazję spróbować swojskiego chleba, smalcu czy domowego ciasta, najczęściej w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich.
To właśnie wtedy zrodził się pomysł, aby spróbować zebrać ten materiał i opublikować w ramach „Księgi smaków powiatu ostrowskiego”. Wyzwanie podjął Janusz Grzesiak wraz z całym Biurem Promocji i Relacji Społecznych. Za skład i graficzne opracowanie odpowiadał wydawca Tomasz Mieloch a za korektę językową, merytoryczną, ujednolicanie pisowni, miar i ogólny ogląd językowy dbała Małgorzata Juda- Mieloch z ostrowskiego wydawnictwa Republika Ostrowska. Autorami większości zdjęć są Monika Gosławska, Zuzanna Jerzyk i Janusz Grzesiak.
- To barwna opowieść o ludziach z naszego powiatu. Szczególne podziękowanie dla Kół Gospodyń Wiejskich, na które zawsze można liczyć, a które nie zawsze są za swoją pracę doceniane. Drodzy Czytelnicy, trzymacie w rękach efekt wielomiesięcznej pracy całego zespołu: redaktorów, fotografów, grafików, ale przede wszystkim osób przygotowujących prezentowane dania. Dziękuję całemu zespołowi, który pracował nad tą książką! Staranność zdjęć, kompozycji, składu... Było warto.- powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.
Książka z jednej strony niech przekazuje potomnym część naszego kulinarnego dziedzictwa. Z drugiej – niech stanie się inspiracją dla tych, którzy zechcą samodzielnie coś ugotować lub którzy pod jej wpływem w ogóle rozpoczną swoją przygodę w kuchni. To nie tylko książka kucharska, ale może przede wszystkim, opowieść o ludziach, którzy lubią gotować.
- Dla każdego Koła zorganizowana została sesja zdjęciowa. Chcieliśmy pokazać ludzi, ale także to, co składa się na szeroko pojętą kulturę kulinarną. Dlatego zawsze była prośba o haftowane obrusy, naczynia, porcelanę, także kwiaty czy warzywa, które odpowiadają danej porze roku i pięknie ilustrują mijający czas i tworzą nietuzinkowa scenografię- powiedział Janusz Grzesiak redaktor książki, dyrektor Biura Promocji i Relacji Społecznych Starostwa Powiatowego.
W książce znalazły się także dania przygotowane przez Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim oraz 11 osób indywidualnych. Jako pierwsze książkę otrzymały osoby, które przygotowały potrawy.
Dla nich zorganizowano uroczyste spotkanie 14 grudnia 2019 r w Ostrowskim Centrum Kultury w trakcie którego muzyczny poczęstunek przygotował i przyprawił Big Band Powiatu Ostrowskiego pod dyrekcją Roberta Matuszewskiego w towarzystwie wokalisty Lecha Popławskiego.
W tym dniu podziękowania odebrały także osoby, które wsparły swoimi fotografiami wydawnictwo.
Otwarta promocja Księgi Smaków odbyła się 16 grudnia 2019 roku w n Klubie, podczas której obecni byli również autorzy.
Książka dostępna jest w siedzibie wydawnictwa Republika Ostrowska przy ul. Kościelnej 4 w Ostrowie Wielkopolskim.
Zuzanna Jerzyk