Co warto zjeść w Japonii?

Kuchnia japońska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju, jak i także na całym świecie. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ jest pyszne. Jakie szczególnie polecamy potrawy z Japonii?

Pierwsze propozycje

Pierwsze danie z kuchni japońskiej, które serdecznie polecamy to Takoyak. Jest to klasyczny japoński streetfood. Są to kilku smażonego pszennego ciasta. W środku znajdują się kawałki ośmiornicy. Danie to przygotowuje się na patelniach z małymi oraz okrągłymi wgłębieniami. Takoyaki się serwuje na gorąco z majonezem japońskim oraz dużą ilości wiórków suszonego tuńczyka o nazwie bonito.

Kolejna propozycja to danie o nazwie Shabu-shabu. Jest to termin onomatopeiczny, który określa dźwięk mieszania w garnku gotującym. Nazwa ta oddaje w sposób idealny potrawę, która polega na niczym innym jak na mieszaniu, a tym samym sparzaniu mięsa oraz warzyw w kociołku gotującym się w centralnym miejscu na ogniu.

Nie możemy odmówić sobie kolejnego dania. Mamy na myśli ulubiony dodatek do zup japońskich. Mowa o smażonych kawałkach warzyw oraz owoców morza w głębokim oleju w chrupiącym cieście tempurowym.

Kolejne propozycje na liście

Taiyaki to następna propozycja. Musimy zaznaczyć, że w krajach azjatyckich mamy bardzo duży problem z deserami, ale od czasu do czasu znajdziemy właśnie takie perełki jak nasza propozycja - taiyaki. Są one wypiekane w specjalnych foremkach rybnych ciastka czy też gofry, które są nadziewane słodką fasolą azuki czy też kremem budyniowym custard.

Nie możemy przejść także obojętnie obok pierożków gyoza z mięsem oraz kapustą. Jest to chyba najlepsza przystawka japońska. Ciasto do tychże pierogów jest niezmiernie cienkim ciastem, a pierogi gotowane są w małej ilości wody czy też prawie na parze. Gotowe pierożki mogą dodatkowo być podsmażane z jednej strony, ale nie jest to reguła. Pierożki gyoza są podawane zawsze z sojowym sosem.

Będąc w Japonii skosztujmy Ramen. Śmiało o tej potrawie możemy powiedzieć, że jest to najbardziej rozpoznawalna japońska potrawy - delikatny, klarowny, słodko-słony rosół z makaronem. Nie ma w zasadzie jednego przepisu oficjalnego na Ramen. Za to istnieje wiele typów tej zupy. W składzie najczęściej się pojawia kurczak, ale może także być to wieprzowina. Na dodatek znajdziemy wino ryżowe, sos sojowy, cebula, jajko, bulion dashi czy też pasta miso.

Oczywiście na naszej liście nie wolno zabraknąć sushi. W Japonii obowiązkowo należy zjeść nigiri. Jednak później możemy mieć problem z zaakceptowaniem europejskiej wersji sushi. Nie chodzi tutaj wcale o techniki przygotowania sushi, ponieważ przecież danie samo w sobie jest bardzo proste. Zatem o co chodzi? Chodzi o jakość, jak i także różnorodność składników.

Na samym końcu znalazła się równie smak potrawa. Jest to rodzaj japońskiego makaronu bardzo grubego, który jest wykonany z mąki pszennej. Podawany jest najczęściej w ciepłym bulionie dashi z szalotką. Idealnie smakuje do tego kakiage czyli posiekana drobno tempura warzywna.

Wszystkie potrawy możemy przygotować w naszym kraju. Produkty poszczególne są dostępne w sklepach.

Sushi Łomianki - dowiedz się więcej o wyjątkowych zestawach sushi - sprawdź!