
Wielkanocne smaki z Ostrowa! Uczennica ZSU zdobyła serca jury regionalnego konkursu kulinarnego!
- Ostrowskie talenty kulinarne na czołowej pozycji w regionie
- Wydarzenie pełne pasji i tradycji kulinarnych
Magdalena Grobelka, utalentowana uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie, odniosła spektakularny sukces w prestiżowym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2025”, który odbył się 13 kwietnia w malowniczej Szreniawie pod Poznaniem. Jej wyjątkowy żurek wielkanocny zachwycił jury, a to tylko początek jej kulinarnej przygody!
Ostrowskie talenty kulinarne na czołowej pozycji w regionie
Konkurs zgromadził młodych kucharzy z różnych szkół gastronomicznych, a Magdalena nie tylko zdobyła pierwsze miejsce w kategorii potraw mięsnych, ale również zajęła drugą lokatę w specjalnej kategorii dla szkół gastronomicznych. W sumie oceniano ponad 80 potraw, co świadczy o wysokim poziomie rywalizacji.
Wśród wyróżnionych znalazły się także inne utalentowane uczennice: Zuzanna Kurkiewicz z klasy 3 ta za swoją Bezę Pavlova z Lemon Curd oraz Anna Kruszyk z klasy 2 ta za „Bigos z leśnym aromatem”. Nie można zapomnieć o Katarzynie Chrobot z klasy 1 ta, która oczarowała jury „Tortem wielkanocnym króliczkiem z żelką malinową i kremem czekoladowym”.
Wydarzenie pełne pasji i tradycji kulinarnych
Konkurs został zorganizowany przez Instytut Skrzynki we współpracy z Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz innymi lokalnymi stowarzyszeniami. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Starosta Poznański, co dodatkowo podkreśla rangę tego przedsięwzięcia. To doskonała okazja do promowania lokalnych tradycji kulinarnych oraz talentów młodych kucharzy.
Gratulujemy Magdalenie Grobelce oraz wszystkim uczestnikom konkursu! Ich osiągnięcia są dowodem na to, że ostrowska gastronomia ma wiele do zaoferowania i zasługuje na uwagę. Czekamy na kolejne kulinarne sukcesy!
Źródło: Powiat