Co jeść, żeby schudnąć? Odpowiedź na wszystkie nurtujące pytania!

Proces odchudzania, mimo że kojarzy się z wymagającymi dietami i ograniczeniem spożywanych posiłków wcale nie musi być tak skomplikowany. Zbilansowana dieta w połączeniu ze zdrowym trybem życia może przynieść oszałamiające efekty. Sprawdźmy, jakie produkty należy spożywać, aby pozbyć się zbędnych kilogramów?

Zdrowa dieta to nie dieta, a styl życia

Skuteczne odchudzanie zaczyna się w momencie zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia. Zmiana składu diety to jeden z głównych czynników pomagających schudnąć. Jeśli jednak chcemy przyśpieszyć efekty i utrzymać wymarzoną sylwetkę na dłużej musimy zmienić nasz styl życia. Wprowadzenie regularnych ćwiczeń przybliża nas do celu dietetycznego, a dodatkowo polepsza ogólną kondycję organizmu. Zmiana stylu życia powinna obejmować również unikanie pokarmów zawierających puste kalorie. Wyeliminowanie tłuszczy i cukrów z diety pomoże nam zachować szczupłą sylwetkę, dbając jednocześnie o nasze zdrowie.

Jak jeść, żeby schudnąć?

Proces chudnięcia należy rozpocząć od przeanalizowania składników naszej diety. W wielu przypadkach zmiana nawyków żywieniowych to nie tylko sposób na schudnięcie, ale również recepta na poprawę zdrowia. Aby zrzucić zbędne kilogramy, należy spożywać mniejsze ilości bezwartościowego jedzenia. Produkty zawierające dużą ilość tłuszczy i węglowodanów powinny zostać wyeliminowane z naszego jadłospisu. Szczególnie warto pozbyć się słodkich napojów i słonych przekąsek. Zamiast jedzenia w fast foodach zdecydowanie zdrowsze będą posiłki przygotowane ze świeżych składników zawierające dużą ilość warzyw. Dobrym zamiennikiem słodyczy są owoce i bakalie, które mogą stanowić substytut przekąsek. Posiłki najlepiej spożywać regularnie w określonych porach, w godzinach wieczornych warto zrezygnować z ciężkostrawnych potraw.

Co jeść, żeby schudnąć i nie być głodnym?

Diety zazwyczaj kojarzone są z małą ilością jedzenia i uczuciem wiecznego głodu. Jednak poprawna dieta nie powinna powodować uczucia głodu. Dostarczanie zbyt małej ilości kalorii może skutkować brakiem efektów odchudzania i pogorszeniem stanu zdrowia. Aby zapewnić organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wspomagając jednocześnie odchudzanie, powinno się spożywać pełnowartościowe posiłki bogate w błonnik i białko. Szczególnie istotny jest błonnik, który poprawia, przemianę materii, co znacząco wpływa na odchudzanie. Dobrym źródłem błonnika są zielone warzywa takie jak brokuły czy brukselki. Dodatkowo warzywa mają małą ilość kalorii, co sprawia, że nie powodują przyrostu masy tłuszczowej. Warto również pamiętać o źródłach białka, poza mięsem możemy spożywać ryby, które zawierają dużą ilość witamin. Częstym dodatkiem do diety są orzechy. Mimo dużej zawartości kalorii orzechy zawierają tłuszcze jednonasycone, które korzystnie wpływają na pracę serca i całego organizmu. Istotną rolę odgrywa też woda, która powinna być dostarczana w odpowiednich ilościach. Dorosły człowiek powinien spożywać około 2 litrów wody dziennie.